Huidproblemen: van blauwe plekken tot hevig jeukende bultjes
Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. Een gemiddelde volwassene heeft in totaal maar liefst twee vierkante meter huid, met een gewicht van zo'n 7 kilo. Op zo'n relatief grote oppervlakte kunnen natuurlijk tal van problemen ontstaan. Van een extreem droge huid, eczeem en kleine hevig jeukende bultjes tot grote blaren, pijnlijke ontstekingen en blauwe plekken; je huid heeft soms veel te verduren. De meeste huidaandoeningen zijn onschuldig, al kunnen de klachten wel heel vervelend zijn.
Onze huid heeft een aantal belangrijke functies. Hij beschermt ons lichaam tegen vochtverlies en het is onze eerste barrière tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Het is dan ook van belang om je huid in goede conditie te houden. Beschadigingen door wondjes, irritaties of een allergische reactie maken de huid kwetsbaar en zetten als het ware de poort open voor ongewenste binnendringers. Door huidaandoeningen tijdig te herkennen en effectief te behandelen, kan veel ellende voorkomen worden.
Enkele veelvoorkomende huidaandoeningen worden hieronder kort besproken. Meer informatie lees je in de volledige artikelen.
Wat veroorzaakt een allergische reactie van de huid
Enorme, rode of schilferende verdikkingen. Kleine, doorzichtige of rode, jeukende bultjes. Grote pijnlijke blaren. Een allergische reactie van de huid kan zich op verschillende manieren uiten. In de meeste gevallen wordt de irritatie van je huid veroorzaakt door een contactallergie. Je huid is dan in direct contact gekomen met stoffen waar je allergisch voor bent. Soms veroorzaakt echter ook een medicijnallergie of een voedselallergie een vervelende huidirritatie.
Jeukende rode bultjes op de onderbenen
Veel mensen hebben er regelmatig last van: kleine, rode, jeukende bultjes op de onderbenen. Naast het feit dat ze erg ontsierend zijn, is vooral de aanhoudende jeuk een doffe ellende. Vaak worden de benen zelfs tot bloedens toe opengekrabd. Alles in een poging van die vervelende jeuk af te komen. Er zijn verschillende (meestal onschuldige) aandoeningen die kunnen leiden tot jeukende rode bultjes op de onderbenen.
Warmte-uitslag: een veelvoorkomende huidirritatie
Warmte-uitslag, ook wel zweetuitslag genoemd, is een verzamelnaam voor verschillende huidirritaties die ontstaan als gevolg van een (overmatige) blootstelling aan warmte. De medische term voor warmte-uitslag is miliaria. De huiduitslag komt vooral voor in de zomermaanden, in het bijzonder als het warm en vochtig is. Warmte-uitslag is in de meeste gevallen een onschuldige aandoening, die binnen een paar uur tot een paar dagen vanzelf weer verdwijnt.
Spontane blauwe plekken op armen en benen
Iedereen heeft wel eens een blauwe plek, zonder te weten waardoor deze is veroorzaakt. Je kunt je simpelweg niet herinneren dat je je gestoten hebt. Het is helemaal niet zo vreemd dat dit zo af en toe eens voorkomt en er is in dat geval dan ook niet veel aan de hand. Anders wordt het wanneer je in relatief korte tijd ineens meerdere blauwe plekken op je lichaam krijgt, zonder dat je hiervoor een goede verklaring hebt.
Folliculitis: een ontsteking van de haarzakjes
Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes, waarbij kleine jeukende rode bultjes op de huid ontstaan. Scheren, strakke kleding of chemische middelen (vette zalven) kunnen tot een irritatie van de huid of een verstopping van het haarzakje leiden. Bacteriën of schimmels veroorzaken vervolgens een ontsteking. Folliculitis is een veelvoorkomende huidafwijking en kan op alle behaarde delen van het lichaam ontstaan. De aandoening komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.
Lichen planus: rode, hevig jeukende bultjes op de huid
Lichen planus is een huidaandoening, waarbij kleine ontstekingen op de huid of slijmvliezen ontstaan. Ontstekingen van de huid komen verreweg het meeste voor en uiten zich als kleine, platte paars-rode blaasjes die enorm jeuken. Voorkeursplaatsen zijn de polsen, enkels en scheenbenen. Naar schatting lijdt 1 tot 2% van de mensen aan lichen planus. De aandoening komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Ongeveer 60% van de mensen met lichen planus is vrouw.
Anale fissuur: pijnlijk, bloedend scheurtje in de anus
Een anale fissuur is een scheurtje of wondje in de huid of het slijmvlies van de anus. Het is een onschuldige aandoening die veel voorkomt. Vooral jonge kinderen en mensen van middelbare leeftijd hebben er nogal eens last van. Het scheurtje wordt meestal veroorzaakt door verstopping en hard persen. Een erg pijnlijke stoelgang, bloed bij de ontlasting en jeuk zijn de meest voorkomende klachten. Met een goede behandeling geneest het scheurtje vrijwel altijd binnen een paar weken.
Gordelroos: een lastige, pijnlijke huidinfectie
Gordelroos is een plotseling optredende huidinfectie waarbij rode vlekken en kleine, met vocht gevulde blaasjes ontstaan. De uitslag is zeer pijnlijk en kan jeuken. Gordelroos begint vaak rond de taille of de buik en beperkt zich tot één kant van het lichaam. De huiduitslag is besmettelijk en kan via de lucht of het vocht uit de blaasjes aan andere personen worden overgebracht. Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus en ontstaat vooral bij mensen van zestig jaar en ouder.
Keratosis pilaris: een veelvoorkomende huidaandoening
Keratosis pilaris is een huidaandoening, waarbij kleine bultjes rond de haarzakjes ontstaan. De huid is rood en voelt erg ruw aan. Bij keratosis pilaris hoopt het hoorn, dat in de buitenste laag van de huid zit, zich op rond de poriën van de haarzakjes. Hierdoor ontstaan de kleine bultjes. De huidaandoening komt vooral voor op de achterzijde van de bovenarmen. Maar ook het gezicht, de billen en de benen kunnen aangedaan zijn. Naar schatting lijdt ruim 25% van de mensen aan keratosis pilaris.
Meer kans op puistjes door het drinken van melk
Tieners die veel melk drinken hebben een grotere kans op acne. Hoe magerder de melk, hoe groter die kans wordt. Het zijn dan ook niet de vetten in de melk die van invloed zijn op je huid, maar de hormonen die in de melk zitten. Melk bevat zoveel natuurlijke hormonen dat ons lichaam ze niet kan verwerken. De hormonen zorgen voor een hogere talgproductie, waardoor uiteindelijk de talgklieren verstopt kunnen raken. Het gevolg: mee-eters en puistjes.
Onschuldige moedervlekken en de kwaadaardige variant
Een moedervlek is over het algemeen een licht- tot donkerbruin gekleurd vlekje dat in of enigszins op de huid ligt. Ook huidkleurige, paarse, rode of blauwe moedervlekken komen echter voor. Een enkele keer is de moedervlek al bij de geboorte aanwezig, maar meestal ontstaan ze tussen het 3e en 40e levensjaar. Een mens krijgt gemiddeld twintig moedervlekken in zijn leven. Verreweg de meeste moedervlekken zijn en blijven onschuldig.
Wintertenen en winterhanden: een pijnlijk ongemak
De ijzige kou kan in de winter voor nogal wat ongemakken zorgen. Veel mensen hebben vooral in deze periode last van wintertenen of winterhanden: rode, pijnlijke, gloeiende, hevig jeukende zwellingen van tenen of vingers. De oorzaak is een verkeerde reactie van de kleine bloedvaatjes in de huid op een lage temperatuur. De pijnlijke plekken verdwijnen meestal binnen een paar weken vanzelf weer. Wintertenen en winterhanden komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.