Tamira » Specials » Gezondheid konijn
Tamira: Informatie van A tot Z

Voorkom ziekten bij je konijn

Voorkom ziekten bij je konijn Na de hond en de kat is het konijn een van de populairste huisdieren. En terecht. Een konijn is een vriendelijk dier, dat zich meestal graag laat aaien en dat het fijn vindt om in de nabijheid van mensen te zijn. De verzorging van een konijn is niet enorm tijdrovend en ook de huisvesting lijkt vrij eenvoudig. Maar juist hierin schuilt het gevaar. Vooral voor het konijn geldt namelijk: een goede verzorging en een goede huisvesting voorkomen een groot aantal ziekten.
Konijnen zijn geliefde huisdieren. Wanneer er echter onvoldoende aandacht is voor hun verzorging en huisvesting, zijn de dieren bijzonder kwetsbaar. Konijnen zijn erg gevoelig voor tocht en nattigheid, met vaak een dodelijke longontsteking tot gevolg, en kunnen een aantal gevaarlijke virale en bacteriële infecties oplopen (zoals myxomatose, VHS en snot). Daarnaast worden ze regelmatig geteisterd door parasieten en ongedierte.

Net als de hond en kat, kun je je konijn tegenwoordig tegen een aantal gevaarlijke ziekten laten inenten. Zeker bij een konijn dat buiten gehouden wordt en mogelijk in aanraking kan komen met wilde soortgenoten (direct of via jezelf) is dit echt aan te raden. Veel andere ziekten en aandoeningen zijn (vaak) te voorkomen door een goede verzorging en huisvesting. Uiteraard is het nooit mogelijk om de kans op ziekten volledig uit te sluiten, maar met een hygiënische omgeving, zonder tocht en nattigheid, kun je je konijn wel veel leed besparen.

De wijze waarop je je konijn kunt huisvesten en een aantal gevaarlijke en/of vervelende ziekten en aandoeningen wordt hieronder kort besproken. Meer informatie lees je in de volledige artikelen.

De huisvesting van je konijn

Een konijn is erg gevoelig voor tocht en nattigheid. Als hij aan slechte klimaatomstandigheden wordt blootgesteld, ontwikkelt het konijn snel een longontsteking, die vaak dodelijk afloopt. Een goede huisvesting voor je konijn is dan ook heel belangrijk. Je kunt je konijn binnen - in een kooi - of buiten houden. Hoewel een konijn binnen vaak meer aandacht krijgt, is het voor hem beter om buiten te leven. Het konijn is van nature immers een echt buitendier. Je kunt je konijn buiten in een konijnenhok, een ren of een konijnenheuvel huisvesten.

Gevaarlijke infectieziekten bij het konijn

Konijnen zijn gevoelige dieren, die bij een slechte huisvesting of onvoldoende hygiëne vrij snel een vervelende ziekte kunnen oplopen. Vooral tocht en nattigheid, maar ook insecten als vliegen en muggen, kunnen voor veel narigheid zorgen. Soms veroorzaken ze een gevaarlijke virale of bacteriële infectie, zoals myxomatose, VHS of snot. Een goede verzorging kan echter veel ellende voorkomen.

Parasieten en ongedierte bij het konijn

Mijten, coccidiën, vlooien en vliegenmaden kunnen het leven van je konijn behoorlijk onaangenaam maken. Om veel pijn, ongemak en erger te voorkomen, is het belangrijk dat je je konijn heel regelmatig goed nakijkt. Vooral de oren en het achterwerk mogen hierbij niet vergeten worden.
De huisvesting van je konijn

De huisvesting van je konijn

Na de hond en de kat is het konijn een van de populairste huisdieren. En terecht. Een konijn is een vriendelijk dier, dat zich meestal graag laat aaien en dat het fijn vindt om in de nabijheid van men…
Gevaarlijke infectieziekten bij het konijn

Gevaarlijke infectieziekten bij het konijn

Konijnen zijn gevoelige dieren, die bij een slechte huisvesting of onvoldoende hygiëne vrij snel een vervelende ziekte kunnen oplopen. Vooral tocht en nattigheid, maar ook insecten als vliegen en…
Parasieten en ongedierte bij het konijn

Parasieten en ongedierte bij het konijn

Konijnen zijn geliefde huisdieren. Wanneer er echter onvoldoende aandacht is voor hun verzorging en huisvesting, zijn de dieren bijzonder kwetsbaar. Konijnen zijn erg gevoelig voor tocht en nattigheid…
Gepubliceerd door Tamira op 10-09-2011, laatst gewijzigd op 27-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!