Gevaarlijke ziekten bij de kat herkennen en voorkomen
We houden allemaal van onze kat en willen hem het beste geven. Nu is een ziekte of afwijking helaas nooit volledig uit te sluiten, maar gelukkig kun je er zelf wel het nodige aan doen om de kans hierop te verkleinen. Niet alleen door het nemen van belangrijke (vaak simpele) voorzorgsmaatregelen, maar ook door het vroegtijdig herkennen van symptomen kun je jezelf en je kat veel leed en ellende besparen.
Het is verstandig om minimaal één keer per jaar met je kat naar de dierenarts te gaan. Tijdens dit bezoek kan de dierenarts je kat zijn jaarlijkse vaccinatie en een algehele gezondheidscontrole geven. Voor de wat oudere kat (8 jaar en ouder) kan het bovendien raadzaam zijn om één keer per jaar een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Dit kan verborgen gezondheidsproblemen naar boven brengen, waardoor de kans op genezing of stabiliseren van een ziekte (bijvoorbeeld van de nieren) groter is.
Daarnaast is het belangrijk om de gezondheid van je kat regelmatig zelf te controleren. Houd in de gaten of en hoe(veel) hij eet en drinkt, of hij normaal naar de kattenbak gaat en hoe zijn urine en ontlasting er uitzien. Controleer ook eens per maand zijn huid, vacht, oren, ogen, neus en mond. Zo kun je afwijkingen en ziekten vaak vroegtijdig ontdekken, waardoor de kans op een succesvolle behandeling veel groter is.
Een aantal gevaarlijke en/of vervelende ziekten en aandoeningen wordt hieronder kort besproken. Meer informatie lees je in de volledige artikelen.
Kattenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de kat
Kattenziekte is een gevaarlijke virusinfectie, die het maag-darmkanaal van de kat aantast. Daarnaast zorgt het virus ervoor dat de witte bloedlichaampjes afsterven, waardoor de weerstand van de kat ernstig vermindert. Kattenziekte is erg besmettelijk en komt, ondanks vaccinatie, nog steeds regelmatig voor. Vooral bij kittens eist kattenziekte menig leven.
Niesziekte bij de kat: meer dan zomaar een verkoudheid
Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een uiterst besmettelijke virusinfectie, die een ontsteking veroorzaakt van de slijmvliezen van de voorste luchtwegen (neus, keel), de ogen en de mond. Niesziekte wordt meestal veroorzaakt door een paar verschillende virussen samen, al dan niet in combinatie met een bacterie. De belangrijkste veroorzakers zijn een calicivirus, een herpesvirus en chlamydia (een soort bacterie). Omdat de ziekteverschijnselen die door deze virussen en bacteriën worden veroorzaakt zo sterk op elkaar lijken, wordt in alle gevallen gesproken van 'niesziekte' en wordt dus geen onderscheid gemaakt naar de specifieke veroorzaker van de ziekte. Een kat die niesziekte heeft, kan flink ziek worden en kittens kunnen er zelfs aan overlijden.
Plaveiselcelcarcinoom bij de kat
Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker, die vaak voorkomt bij de kat. Haarloze delen van het lichaam, waar maar weinig pigment zit, zijn slecht beschermd tegen de zon. Een plaveiselcelcarcinoom wordt dan ook vaak gezien aan de randen van de oren, op de neus en de oogleden. Maar ook in de mond kan deze vorm van kanker ontstaan. Het grootste risico lopen witte of heel lichtrode katten die lang in de zon liggen.
Stomatitis bij de kat: ernstige ontstekingen in de mond
Stomatitis is een steeds terugkerende ontsteking van het wangslijmvlies van de kat. Vooral ter hoogte van de achterste kiezen zie je vaak felrode, bloedende plekken of verdikkingen. Soms zijn er zelfs etterende zweren aanwezig in de mond van de kat. De aandoening is erg pijnlijk en de oorzaak kan lang niet altijd achterhaald worden. Ook de behandeling van stomatitis is niet altijd eenvoudig.
Artrose: een veelvoorkomende aandoening bij de oudere kat
Ouderdom komt met gebreken. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze huisdieren. Honden en katten worden steeds ouder. Dankzij de medische vooruitgang, meer kennis en een goede voeding, kunnen we gelukkig veel langer van onze viervoeters genieten dan tientallen jaren geleden. De keerzijde hiervan is echter dat onze dieren ook meer te maken krijgen met uiteenlopende ouderdomskwalen. Artrose is hier een duidelijk voorbeeld van. Maar liefst 65% van de katten van 12 jaar of ouder lijdt aan deze pijnlijke aandoening. Vooral de gewrichten van de elleboog, de schouder, de heup en de knie worden bij de kat aangetast. Artrose is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Het is belangrijk om je kat goed te observeren en te letten op signalen die kunnen wijzen op pijn. Hoewel artrose niet te genezen is, is behandeling absoluut zinvol. Met goede medicatie, aangepast voer en wat extra voorzieningen in huis kun je de kwaliteit van het leven van je kat aanzienlijk verhogen.
Help, mijn kat plast in huis!
Als je kat plotseling in huis plast, is dat natuurlijk heel vervelend. Vooral wanneer dit op plekken gebeurt die niet gemakkelijk zijn schoon te maken, zoals de bank, de vloerbedekking of je dekbed. Kattenplas bevat veel ammoniak en dit zorgt voor de doordringende, vieze geur. Wanneer je kat niet meer (uitsluitend) op de bak plast, heeft dit echter altijd een reden. Soms is een ziekte of aandoening de oorzaak of wellicht markeert de kat zijn territorium. Vaak is er echter sprake van stress.
Een te snel werkende schildklier bij de kat
Je kat eet goed, maar valt toch af. Hij drinkt en plast meer dan normaal en lijkt af en toe erg onrustig. Er zijn verschillende aandoeningen en ziekten die deze symptomen kunnen veroorzaken. Eén daarvan is een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Hyperthyreoïdie komt vrij vaak voor bij katten van 8 jaar en ouder. De oorzaak is bijna altijd een goedaardig gezwelletje in één of beide schildklieren. De aandoening kan behandeld worden met medicijnen, een operatie of radioactief jodium.