Tamira » Specials » Verkoudheid

Oorzaken en gevolgen van (chronische) verkoudheid

Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. Als ons lichaam het virus niet direct kan uitschakelen, vermeerdert het zich razendsnel in de neuskeelholte. Hierdoor ontstaat een ontsteking van het slijmvlies van de neus, de bijholten en de keel. De bekende symptomen zijn dan het gevolg: snotteren, een verstopte neus, keelpijn en hoesten. Een virale verkoudheid is in de meeste gevallen onschuldig en gaat na een week tot tien dagen vanzelf weer over. Het is volstrekt normaal om een paar keer per jaar verkouden te zijn. Een volwassen persoon wordt gemiddeld zo'n twee tot vijf keer per jaar verkouden. Kinderen kunnen wel zes tot tien keer per jaar het verkoudheidsvirus te pakken krijgen. De ene persoon is wat gevoeliger voor het virus dan de andere en zal sneller klachten ontwikkelen.

Aanhoudende verkoudheid

Een enkele keer lijkt een verkoudheid maar niet te willen verdwijnen. Soms houden de klachten maandenlang aan of steken - na een korte klachtenvrije periode - steeds opnieuw de kop op. Als je bijna voortdurend verkouden bent, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bacteriële infectie, een schimmelinfectie, een allergie of een onderliggende aandoening (bijvoorbeeld neuspoliepen of PCD). Soms is een onderliggende aandoening aangeboren, zoals PCD (Primaire Ciliaire Dyskinesie). Door slecht functionerende trilhaartjes ontstaan dan regelmatig infecties in de keel, neus, oren en longen. PCD is geen heel bekende aandoening en het kan soms dus best lang duren eer de juiste diagnose wordt gesteld.

Bijkomende klachten

Het is niet ongewoon, eigenlijk zelfs heel normaal, om tijdens je verkoudheid last te hebben van opgezette lymfeklieren. Het betekent dat je lichaam hard zijn best doet om het verkoudheidsvirus te bestrijden. De verdikking van je lymfeklieren verdwijnt over het algemeen vanzelf weer. Worden je verkoudheidsklachten na een paar dagen alleen maar erger, dan heb je mogelijk een voorhoofdsholte- of kaakholteontsteking te pakken. Zo'n ontsteking begint meestal met een simpele verkoudheid. Een bijholteontsteking is vervelend en pijnlijk, maar vrijwel altijd onschuldig. Een bezoek aan de huisarts is soms echter wel raadzaam.
Chronisch verkouden: steeds weer snotteren en hoesten

Chronisch verkouden: steeds weer snotteren en hoesten

Steeds maar weer die verstopte neus. Altijd hoesten of niezen en zo vaak een pijnlijke keel. Het lijkt wel alsof je voortdurend verkouden bent. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, dat zo…
Opgezette lymfeklieren: meestal een onschuldig verschijnsel

Opgezette lymfeklieren: meestal een onschuldig verschijnsel

Je voelt ineens een verdikking in je nek, onder je arm of in je lies. Een van je lymfeklieren is opgezet. De eerste reactie is er meestal een van schrik. In 99 van de 100 gevallen is dat echter nergen…
PCD: Voortdurend last van je neus, keel of oren

PCD: Voortdurend last van je neus, keel of oren

Heb je altijd een loopneus, hoest je veel en heb je vaak last van een oor- of keelontsteking? Mogelijk lijd je dan aan PCD oftewel Primaire Ciliaire Dyskinesie. PCD is een aangeboren aandoening, waarb…
Sinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontsteking

Sinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontsteking

Een simpele verkoudheid kan soms leiden tot een pijnlijke ontsteking van één of meerdere holtes in je hoofd. Meestal raken de slijmvliezen van je kaakholte of voorhoofdsholte geïnfecteerd. Er komt dan…
Gepubliceerd door Tamira op 15-11-2011, laatst gewijzigd op 21-04-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.