Gevaarlijke ziekten bij de hond herkennen en voorkomen
We houden allemaal van onze hond en willen hem het beste geven. Een ziekte of afwijking is nooit volledig uit te sluiten, maar gelukkig kun je er zelf wel het nodige aan doen om de kans hierop aanzienlijk te verkleinen. Niet alleen door het nemen van belangrijke (vaak simpele) voorzorgsmaatregelen, maar ook door het vroegtijdig herkennen van symptomen kun je jezelf en je hond veel leed en ellende besparen.
Je hond is je maatje, je metgezel. Hij heeft altijd een luisterend oor en biedt je troost in moeilijke tijden. Je moet er dan ook niet aan denken dat hij ernstig ziek wordt. Dat geldt in elk geval voor de baasjes van het merendeel van de dikke 2 miljoen viervoeters die ons land rijk is. In zo'n 40% van de huishoudens maakt een hond deel uit van het gezin. Gelukkig worden verreweg de meeste van deze dieren goed verzorgd. Met de jaarlijkse vaccinatie wordt het risico op een aantal vervelende ziekten voorkomen. Dat is een verstandig begin. Helaas bieden de inentingen geen bescherming tegen alle ziekten en aandoeningen die je hond kan krijgen. Een goede hygiëne, preventieve maatregelen tegen vlooien, mijten en teken en alert zijn op wat je hond eet en doet zijn dan ook een noodzakelijke aanvulling op het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts. En als je hond - ondanks alle voorzorgsmaatregelen - dan toch ziek wordt, kan het tijdig herkennen van de symptomen soms van levensbelang zijn.
Hoe je de gezondheid van je hond zelf in de gaten kunt houden en waaraan je een aantal gevaarlijke ziekten kunt herkennen wordt hieronder kort besproken. Meer informatie lees je in de volledige artikelen.
Hoe voorkom je dat je hond ziek wordt
Het is verstandig om minimaal één keer per jaar met je hond naar de dierenarts te gaan. Tijdens dit bezoek kan de dierenarts je hond zijn jaarlijkse vaccinatie en een algehele gezondheidscontrole geven. Daarnaast kun je ook zelf je hond regelmatig op een aantal belangrijke aspecten controleren. Zo kun je in de gaten houden of je hond gezond is.
Langdurige diarree bij de hond? Denk aan giardia!
Giardiasis is een parasitaire infectie die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet giardia. Giardiasis leidt vooral tot diarree, die zeer ernstig kan zijn. De parasiet giardia komt overal in de wereld voor en kan alle zoogdieren (dus ook de mens) besmetten. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Wanneer je hond met diarree uit het pension of een kennel komt, is giardia zelfs vrijwel altijd de oorzaak!
HCC (leverziekte) bij de hond
HCC (Hepatitis Contagiosa Canis), Leverziekte of Ziekte van Rubarth is een besmettelijke leverziekte bij de hond. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat verwant is aan het Hondenziektevirus. De symptomen van HCC kunnen soms dan ook erg lijken op die van Hondeziekte. HCC tast, zoals de naam al zegt, vooral de lever aan. Met name honden jonger dan 1 jaar zijn gevoelig voor de infectie.
Ziekte van Weil bij de hond
De ziekte van Weil (Leptospirose) is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ziekte van Weil komt in heel Europa voor, dus ook in Nederland. Naast honden, kunnen ook mensen de ziekte van Weil krijgen. De bacteriën zijn in staat om via wondjes van het slijmvlies van de neus of mondholte en zelfs via de huid het lichaam binnen te dringen. Hierna vindt via het bloed een snelle verspreiding plaats door het hele lichaam.
Filariasis: een buitenlands gevaar voor je hond
Filariasis, ook wel draadwormziekte genoemd, komt voor in de landen rond de Middellandse Zee en in de (sub)tropen. Filariasis wordt veroorzaakt door draadwormen, die er uit zien als zeer fijne dunne draadjes. De larven van de draadwormen leven in muggen en worden door muggenbeten overgebracht op de hond.
Erlichiose: bescherm je hond tegen buitenlandse teken!
Erlichiose is een ernstige, sluipende ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Erlichiose komt hoofdzakelijk voor in de landen rond de Middellandse Zee en in de (sub)tropen. De Erlichiosebacteriën leven in bepaalde teken en worden door tekenbeten overgebracht op de hond. De bacteriën vestigen zich in de witte bloedlichaampjes en verminderen de weerstand van de hond.
Parvo: een levensbedreigende ziekte bij de hond
Parvo is een gevaarlijke virusinfectie, die het maagdarmstelsel van de hond aantast. Ook andere organen kunnen echter door het virus worden beschadigd. Parvo is ernstig en zeer besmettelijk en komt, ondanks vaccinatie, nog steeds vrij veel voor. Vooral bij pups eist Parvo menig leven. Daarnaast zijn sommige hondenrassen, zoals dobermann, rottweiler en Duitse herder, extra gevoelig voor de gevaarlijke virusinfectie.
Hondenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de hond
Bij hondenziekte (Distemper of de Ziekte van Carré) is er geen tijd te verliezen. Het is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus tast de zenuwcellen van de hond aan en komt vooral voor bij pups en verzwakte honden.
Een te traag werkende schildklier bij de hond
Je hond wordt steeds dikker, terwijl hij zeker niet meer eet dan voorheen. Ook wandelt hij minder graag en ligt hij het liefst de hele dag voor de verwarming. Verschijnselen die nogal eens worden toegeschreven aan luiheid of ouderdom. Ze worden echter niet zelden veroorzaakt door een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Zeker bij middelgrote en grote honden van 2 tot 8 jaar oud, is hypothyreoïdie een vrij vaak voorkomende aandoening.